Frans verteld… Wintertijd, wandeltijd

ijsvogel

Fotograaf: Shauna Fletcher

Terwijl ik mijn column binnen zit te schrijven, is het buiten 8.3 en schijnt er een waterig zonnetje. Dat is logisch na zoveel dagen mist, maar het was wel een hele mooie mistige tijd. Op sociale media vlogen de meest fantastische foto’s voorbij. Overigens beseffen veel Brabanders al lang dat de huidige winterperiodes geen echte winters meer kent. Natuurlijk is het wel kouder dan in de lente en zomer en kunnen er temperaturen onder nul komen, maar een Elfstedentocht zit er niet meer in. De laatste jaren zijn er in onze winterperiode zelfs veel meer dagen achter elkaar temperaturen ver boven nul.

Winterwandelen
Voorheen was er voldoende gelegenheid in Nederland om te bewegen in de winterperiode. Schaatsen, langlaufen, op sommige plekken skiën en lekker lang sjouwen door dikke sneeuwtapijten. Toch hoef je ook in de huidige warmere winters niet stil te zitten. Je kunt gaan fietsen op je eigen fiets of gezamenlijk op gezinsfietsen, mountainbiken kan, ook steppen is mogelijk of lekker een lange of korte wandeling maken. Daarbij goed genieten van wat de natuur, het landschap of onze culturele erfenissen je biedt.

Natuur
Veel mensen denken dat er niets te beleven valt in de natuur in de winter. Nou ik kan je zeggen, dat die mensen zich vergissen. Vlinders en andere insecten zijn verdwenen en met hen ook enkele trekvogels, zoals de zwaluwen. Daartegenover zijn er vogels uit het hoge noorden naar hier gekomen om te overwinteren, zoals kramsvogels, koperwieken en pestvogels. Maar er zijn er veel meer. Je moet alleen je ogen goed de kost geven, want heel veel zanggeluiden zal je niet horen. Vinden de vogels ook niet nodig, want ze hoeven geen territorium te verdedigen of een vrouwtje te lokken. Op waterplassen kan je dan wel meer geluiden horen van kwakende tot fluitende eenden, zoals de smienten. Daarnaast is de natuur ook meer kleurrijk dan ooit, want in de nieuwe winterse weerbeelden bloeien tegenwoordig zo ongeveer 300 soorten wilde planten.

Opletten geblazen
Daarnaast is het blad van de bomen en kan je zoogdieren beter zien. Eekhoorns, reeën en misschien zelfs wel een uit zijn winterslaap wakker geworden egel. Die laatste zal je enkel tegenkomen in de schemering. Als je trouwens een vroege vogel bent, dan kan je in de ochtend de prachtig winterse zon op zien komen. Je wandeling kan je dan eindigen bij De Drie Vennen voor een heerlijk kopje koffie of chocolademelk met slagroom. Mocht je meer een middagwandelaar zijn, dan kan je daar eindigen met in dat kopje koffie iets sterkers. Natuurlijk dat alles om je te trakteren na je sportieve daad.

Benieuwd naar mijn volgende blog? Houd dan de website en onze socials in de gaten.

Liefs,
Boswachter Frans Kapteijns