Frans vertelt…

….Als je de titel van mijn blog leest, denk je meteen wat hebben die twee met elkaar te maken. Ik kan je zeggen alles! Veel mensen zullen de oesterzwammen kennen, want naast de champignons zijn dat de meest bekende paddenstoelen in de groentevakken. Zelf ken ik de oesterzwam niet alleen als een heerlijke lekkernij, maar ik zie ze ook regelmatig in het bos. Dat laatste weten waarschijnlijk en gelukkig niet veel mensen. En dat is maar goed ook, want een oesterzwam, die in het bos groeit hoort daar thuis en niet op een bord. Te meer dat je ze ook gemakkelijk zelf kunt kopen, of kweken op stro en of op koffiedrab.
Oesterzwam
Oesterzwammen horen thuis in het Rijk de zwammen of schimmels. Ze groeien op dode bomen en men noemt ze dan saprofyten. Saprofyten zijn zwammen / paddenstoelen die zelf niet doden, maar de sporen ontwikkelen zich in dode bomen. Op een bepaald moment zijn dan de vruchtlichamen van deze oesterzwammen te zien. Het leuke daarvan is dat er dan ook ineens zoveel oesterzwammen uit zo’n dode boom komen, dat het een beetje lijkt op de oesters op een oesterbank. Daarnaast groeien alle oesterzwammen zijdelings aan een boom en dan lijken ze ook nog eens op de schelp van een oester. Hoeveel meer moet je hebben om aan een naam te komen.
Zuiderzwam
Het mooie bedrijf Zuiderzwam is al jaren bezig met koffiedik kijken en dat is geen fabel. Het bedrijf voorspelt daarmee zelfs een stuk toekomst, want elke keer als de eigenaresse in het koffiedik kijkt, ziet zij al mooie dingen gebeuren. Uit dat koffiedik komen fantastische vruchtlichamen tevoorschijn, die wij oesterzwam paddenstoelen noemen. Hoe mooi is dat, het gebruiken van wat men denkt een waardeloos product als beginpunt van het ontstaan van een aller smakelijkst product. Zoiets valt dan onder de noemer circulaire economie, want je maakt van afval een heerlijk stuk voedsel.
Bourgondische bitterballen
Nu nog het woord bitterballen verklaren in de titel van mijn column. Veel mensen denken dat bitterballen oer-Brabants of oer-Nederlands zijn, maar helaas. Bitterballen zijn volgens de geschiedenis oer-Spaans! Uitgevonden door een Spaanse kok tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568 – 1648) dus het zijn al heel oude ballen. Toch durf ik te zeggen, dat naast het worstenbrood, de bitterbal echt iets Brabants, misschien zelf iets meer Bourgondisch is. En wat nu zo mooi is, is dat de oesterzwammen helemaal perfect dienen als ingrediënt voor bitterballen. Dus geen vlees, maar het biefstuk onder de paddenstoelen wordt verwerkt in de Bourgondische bitterballen, die u vanaf nu kunt gaan genieten bij de Drie Vennen in Oisterwijk.
Benieuwd naar mijn volgende blog? Houd dan de website en onze socials in de gaten.
Liefs,
Boswachter Frans Kapteijns