Frans vertelt…
Art in Oisterwijk

Momenteel is er van 3 tot en met 26 juni de mooie open lucht tentoonstelling Art in Oisterwijk. Het is inmiddels de 2de editie en het thema dit keer is “Praat met mij”. Het gratis toegankelijk kunstfestival is te vinden midden in het centrum van Oisterwijk, meer specifiek op de Lind. Mocht je meer informatie willen hebben, met vragen zitten of wil je weten welke objecten er staan, dan kan je het beste even deze link aanklikken.

Maar er is meer

Er is ook “Kunst tussen de bedrijven” met als ondertitel “Kom naar de Laarakkers”. Dit evenement is georganiseerd door de bekende Oisterwijkse kunstenares Ellen Brouwers en zes collega’s. De beeldentuin van Ellen ligt op industrieterrein Laarakkers en daar is het onder andere te doen. Meer informatie vind je hier.

Daarnaast heeft een andere bekende Oisterwijkse kunstenares Ellen Geerts in het Lodewijkskerkje aan de Kerkstraat in Oisterwijk op 11 en 12 juni een mooi evenement georganiseerd. Ellen is niet alleen bezig met schilderen, maar ze heeft ook een passie voor koken en bakken. Dit heeft dan weer geleid tot een prachtig boek. De titel daarvan is “Ellen Geerts, Tussen Kunst en Keuken”. Dit mooie evenement vind enkel plaats op 11 en 12 juni, en het boek wordt op 12 juni gepresenteerd. Meer informatie vind je hier.

Nog meer Art

En dan is er nog het natuurgebied Oisterwijkse bossen en vennen, waar ook volop kunst te zien is. Maar dan heb ik het wel over natuurkunst. Op de site van Natuurmonumenten, voor een groot deel de eigenaresse van dit mooi gebied, staat het volgende te lezen. “Sprookjesachtige vennen in Midden-Brabant. Een wandeling door de Oisterwijkse Bossen en Vennen raad ik iedereen aan! Hier is het ene ven nog sfeervoller dan het andere. Neem bijvoorbeeld het wonderschone Goorven – al doet de naam anders vermoeden. Goor betekent hier ‘moeras’. Vroeger werd hier turf gestoken, werk dat vieze handen opleverde. Nu is het een trekpleister voor libellen, watervogels – en fotografen. Ik kom hier graag”. Kortom; een heerlijke wandeling na alle Art in dat natuurgebied is zeker de moeite waard. Voor meer informatie kijk op natuurmonumenten.

En er is nog meer!

Het kan niet op, want er is nog meer aan kunst te beleven in Oisterwijk. Hier boven hebben we al aangegeven, dat er sculpturen te bekijken zijn, zowel op de Lind als in de beeldentuin. In het Lodewijkskerkje prachtige schilderijen en een fantastisch mooi nieuw boek. Dit is overigens later ook te koop in de prachtige maar ook kunstige boekhandel, Boekhandel Oisterwijk. Daarnaast kom je tijdens een mooie wandeling natuurkunst tegen in het natuurgebied de Oisterwijkse bossen en vennen. Maar in datzelfde natuurgebied is er nog andere kunst, namelijk de muziekkunst.

Sibilius te beluisteren bij de vennen

Voor Radio 4, je weet wel de klassieke zender, mocht ik een wandelroute uitzetten in de Oisterwijkse bossen en vennen. De wandelroute start bij het bezoekerscentrum van Oisterwijk aan de van Tienhovenlaan 4 en leid je langs hele mooie plekjes. Voor Jean Sibelius, Finse componist, was de natuur ook een tijdloze inspiratiebron. En om nu kennis te laten maken van de muziek die hij geschreven heeft, heb ik met veel plezier een speciale Sibeliuswandeling van 8,3 km uitgezet. Deze mooie muzikale natuurroute is te vinden op een app van Natuurmonumenten en de naam is NatuurRoutes. Meer informatie over de route vind je hier.

Drie Vennen

Tot slot om helemaal in een Art / Kunst sfeer te blijven, hebben de koks bij de Drie Vennen hun uiterste best gedaan om van een aantal hoofdmenu’s ware kunststukken te maken. En wellicht is na al dat wandelen en een hoofd vol kunst en muziek het tijd om ook de innerlijke mens te voorzien van een heerlijke maaltijd. Kijk maar eens op de menukaart van de Drie Vennen en laat je verrassen door een kunstwerk wat de koks hebben gemaakt voor je.